APLICARI DE BENZI KINESIO

  Metoda Kinesio Taping este o tehnica de bandajare adeziva special conceputa pentru a facilita procesul de vindecare naturala a organismului, impreuna cu sustinerea si stabilizarea muschilor si articulatiilor fara a limita amplitudinea de miscare a corpului, in acelasi timp conferind o manipulare gentila continua a tesutului moale pentru a prelungi beneficiile unei terapii manuale si dupa iesirea dintr-un mediu clinic. 

 
Cui este adresata Kinesio Tape (banda kinesiologica)?
Fara latex si lejer de purtat pe durata a mai multor zile consecutive, banda kinesiologica, termen de unde Kinesio Tape isi ia numele, poate fi utilizata pentru grupe de pacienti de la pediatrie si pana la geriatrie, si poate trata cu succes o varietate de afectiuni ortopedice (ex.: entorse, trigger points, luxatii, intinderi si rupturi musculare, s.a.m.d.), neuromusculare, neurologice, dar mai ales indicata accidentarilor sportive sau rezultate din atitudini deficitare asociate muncii. Aceasta metoda terapeutica ofera sustinerea musculara de care are nevoie un pacient, dar si reabiliteaza functia afectata. 
 
Cum actioneaza Kinesio Taping-ul?
De peste 25 de ani, Kinesio Taping a revolutionat performanta sportiva, managementul durerii si kinetoterapia. Dar abia in 2008 a devenit o adevarata senzatie, atunci cand urmarind Olimpiada de la Beijing, milioane de oameni din toata lumea se intrebau ce reprezinta acele benzi viu si vesel colorate lipite de ex. pe umerii membrilor echipei nationale de volley a Chinei sau in jurul genunchilor atletilor de viteza, membri ai echipei de atletism a Statelor Unite ale Americii.
Urmarind diferiti receptori din sistemul somatosenzorial, banda kinesio atenueaza durerea si faciliteaza drenajul limfatic prin elevarea microscopica a pielii. Acest efect de ridicare a pielii formeaza striatii la nivelul tesutului cutanat si subcutanat, astfel creand spatii interstitiale mai mari, permitand in acest fel un aport ridicat de oxigen si o scadere a inflamatiei in zona afectata. Bazata pe ani intregi de studii, banda kinesiologica este aplicata pe pacient in functie de nevoi, numai dupa o evaluare fizica prealabila detaliata. Rezultatele evaluarii vor dicta specificatiile aplicarii benzilor (marime, pozitie, tensiune) si a altor modalitati de tratament posibile. Aplicata in forma simpla de 'I' sau modificata in forma de 'X', 'Y' sau alte forme speciale, de asemeni tensionata si pozitionata spre directia dorita, banda kinesiologica poate fi aplicata in sute de moduri si are abilitatea de a re-educa sistemul neuromuscular, atenua durerea si reduce inflamatia, creste performanta sportiva, preveni accidentarile si de a imbunatati circulatia si vindecarea, si de a asista corpul in revenirea sa la starea de sanatate de inaintea aparitiei afectiunii. 
 
Beneficiile recuperarii cu banda kinesiologica
Evaluarea este un element cheie in tratarea oricarei afectiuni medicale. Pentru a obtine rezultatele dorite de la o aplicare a benzii kinesio, ca si de la orice alta metoda de tratament, se impune o testare completa. In unele cazuri, tratamentul unei afectiuni poate solicita si tratamentul unor afectiuni adiacente. Acesta testare ar trebui sa includa testarea musculara manuala, testarea amplitudinii de miscare (eng. ROM, Range Of Motion), evaluarea GAIT, precum si alte teste ortopedice speciale pe care kinetoterapeutul sau specialistul in cauza le va considera necesare. Informatiile obtinute vor determina planul propriu-zis de tratament, iar banda kinesio poate fi unealta perfecta de inclus in acest plan, aceasta dovedind in studii efectele sale pozitive asupra pielii, sistemului circulator si limfatic, fascia, muschilor, ligamentelor, tendoanelor si articulatiilor. Metoda poate fi practicata in combinatie cu o multitudine de alte tratamente si modalitati si are o eficienta foarte ridicata atat pe durata fazelor de recuperare si cronice ale unei accidentari, de asemeni atunci cand este folosita ca si masura de preventie a traumatismelor. In mainile unui kinetoterapeut cunoscator al acestei metode, aceasta banda poate deveni o unealta nepretuita in recuperarea medicala moderna.